Spanjaarden betalen festivaltickets in termijnen

Het gaat slecht met de economie. Het wordt al jaren geroepen maar eigenlijk wordt de gemiddelde Nederlandse burger er pas sinds ongeveer een jaar zelf ook mee geconfronteerd. De Rotterdamse cultuurliefhebber ziet het voor z’n neus gebeuren; musea en podia sluiten om de haverklap hun deuren terwijl er weinig vervangende voorzieningen voor in de plaats komen.

Toch leiden niet alle organisaties onder de crisis. Vooral in de festivalsector is dit goed te zien. Ondanks het feit dat mensen minder te besteden hebben worden festivaltickets duurder en duurder. Een goed voorbeeld is Nederlands meest populaire muziekfestival Lowlands dat jaarlijks met 10 euro in prijs verhoogd wordt; een toegangskaartje kostte afgelopen jaar €185,-. Dit bedrag zal volgend jaar ongetwijfeld weer verhoogd worden.

Toch kan ik me niet voorstellen dat deze trend nog lang zal voortduren. Een groot deel van de Lowlands bezoekers zijn jongeren tussen de 18 en pakweg 26 jaar, waaronder veel studenten. Ik kan me prima voorstellen dat veel bezoekers nu Lowlands betalen van hun studiefinanciering. Op het moment dat dit hulpmiddel weg valt is het niet ondenkbaar dat veel studenten niet meer het een bedrag van misschien wel €200,- kunnen ophoesten. Ook festivals zullen hun ticketprijzen moeten verlagen en daarom misschien wel de groei van het festival beperken.

In een land als Spanje hebben studenten het momenteel al een stuk zwaarder dan Nederlandse studenten. Dat land kent geen uitgebreide hulpmiddelen voor studenten als in Nederland, en vanwege de grote werkloosheid in het land komen weinig studenten aan een baan. De Spaanse cultuursector heeft de gevolgen hiervan al gemerkt.


In Spanje kent men Primavera Sound, een festival in Barcelona. Dit festival is als het ware het Lowlands van Spanje. Tickets gaan voor 145 euro over de toonbank, een bedrag dat voor veel Spaanse studenten te hoog is. Primavera Sound zit echter niet stil en heeft een tegemoetkoming bedacht. Studenten krijgen de mogelijkheid om het bedrag in termijnen te bepalen. Bij aankoop van de ticket betaald de student vijftig euro. Een maand later betaald de student nogmaals vijftig euro, en tot slot nog eens vijftig euro de maand daarna. Uiteindelijk betalen studenten dus vijf euro meer dan de kosten van het kaartje, maar ze hebben drie maanden de tijd om het geld bij elkaar te krijgen.

Een slim plan van het festival. Primavera Sound zegt de studenten tegemoet te komen op deze wijze, wat ze natuurlijk ook doen. Tegelijkertijd verzekeren ze echter de terugkeer van vele studenten naar het festival. Een plan welke ik in Nederland ook nog wel kan zien gebeuren; zeker wanneer de studiefinanciering weg valt. Bij een festival van Lowlands zal het dan waarschijnlijk wel in vier termijnen gaan. De prijs van het kaartje zie ik niet snel omlaag gaan.

Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/3331381/2012/10/13/Spanjaarden-mogen-kaartje-festival-gespreid-betalen.dhtml

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121016_00336845

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie